header extra content shiatsu

wat is Shiatsu?

Wat is Shiatsu?

Het Japanse woord shi-atsu betekent 'vinger-druk' en verwijst naar de oudste vorm van geneeskunde: genezen door middel van je handen. Aanraking is de meest instinctieve vorm van genezing. Denk aan het wrijven over een pijnlijke knie bij een kind dat gevallen is. We bezitten allemaal deze helende kracht in onze handen.

Shiatsu is een behandelingsvorm ontstaan uit een heel oude vorm van behandelen die in Japan Anma en in China Anmo of Tuina wordt genoemd. Er wordt hierbij krachtige, zachte of subtiele druk uitgeoefend met handpalmen, duimen en soms ook ellenbogen of knieën. Daarnaast wordt er ook gebruikgemaakt van strekkingen en rotaties om de spieren en omloopstelsels in het lichaam te beïnvloeden. Er wordt gewerkt op energiepunten (tsubo's) en energiebanen (meridianen) die door ons lichaam lopen.

Shiatsu wordt ook wel 'drukpuntenmassage' genoemd. Steeds tracht men het Ki, de subtiele lichaamsenergie (ook wel Chi of Qi genoemd) terug in balans te brengen. Deze harmonie in het menselijk lichaam is essentieel voor de gezondheid. Hierdoor wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Wanneer de energie weer evenwichtig gaat stromen, kunnen lichaam en geest zich herstellen en kunnen ziektes voorkomen worden en genezen.

In de Oosterse filosofie vormen lichaam en geest één geheel. Shiatsu is dan ook helend bij zowel fysieke als emotionele en psychische klachten. Shiatsu is perfect combineerbaar met klassieke geneeskunde en alternatieve therapieën.

Welke klachten?

Shiatsu kan een ondersteuning zijn bij

·      Angsten

·      CVS

·      Depressie

·      Fybromyalgie

·      Migraine

·      Menstruatieklachten

·      Rugklachten

·      Schildklierproblemen

·      Slaap- en inslaapproblemen

·      Spijsverteringsproblemen

·      Stress

 

Als Shiatsu-beoefenaar stel ik geen diagnose van fysieke, psychische of acute aandoeningen. Dit laten we over aan een arts of een gekwalificeerde persoon. In geval van een ernstige aandoening, raadpleeg dan een arts. Shiatsu kan een aanvulling zijn bij een medische behandeling.”

 

 

Voor wie?

 

Shiatsu is er voor iedereen die nood heeft aan ontspannen en herbronning.

Onze opgroeiende kinderen ervaren steeds meer prikkels uit de omgeving en hebben nood aan tot rust komen.  De beleving van een behandeling is een ‘happy feeling’ moment met positieve effecten op hun concentratie en hun gemoedsrust.

Ook voor onze adolescenten is een behandeling heel deugddoend; ze heeft effect op lichaam én  geest. Het is even loskomen van alle dingen waar ze mee bezig zijn. Leren voelen hoe het is om ontspannen en relaxed te zijn en  even bevrijd van alle druk, denken we maar aan examens, sociale media,…   

Voor de actieve generatie betekent shiatsu een beetje me-time in ons soms zo haastig samen-leven  en samenleving. Het is pure relaxatie, het kan een ondersteuning zijn bij emotionele of lichamelijke klachten.

Voor de plus-generatie: typische klachten zoals stramheid, minder beweeglijkheid, minder weerstand, …. kunnen verzacht worden met shiatsu. Het geeft rust en ontspanning.